Moderne Sundhed For Krop & Sind
Forfatter: Nadia Johansen
Giv kroppen al den næring som den har brug for og kombiner med fysisk træning og gode aktiviteter der holder både krop og sind sund og glad.
Forskere har fundet ud af vigtigheden af hjemmelavet mad for mennesker. Vi bliver gladere og sundere ved at spise hjemmelavet mad med gode ingredienser i løbet af ugen. At lave mad i køkkenet derhjemme er ikke bare billigere og godt for din pengepung, men det giver dig indsigt i hvad du egentlig spiser og hvilke råvarer der findes i maden. Så i stedet for at spise ude på restaurant eller hente take-out så nyd godt af alle de positive grunde der findes ved at lave et godt hjemmelavet måltid.
5 Grunde Til At Lave Hjemmelavet Mad
Der findes rigtig mange fordele ved at lave hjemmelavet mad, og nogle af de mest ligetil er at investere i dig selv, din sundhed og få god balance i en moderne travl hverdag. Invester i at tilberede et godt måltid mad til dig selv og familien. Det sociale element i at bruge køkkenet og tilberedningstiden i køkkenet med gode samtaler, sunde råvarer pirrer vores sind og mentale sundhed ligeså meget som vores fysiske sundhed. Duften, smagen og det hyggelige ved at tilberede mad lærer ikke bare os selv, men vores børn vigtigheden i alt der følger med at lave hjemmelavet mad. Alt fra lokale, økologiske og sunde råvarer til den nære relation som mange familier har svært ved i det moderne familie liv, og ikke mindst samtaler ved middagsbordet og være en del af hinandens liv og interessen for andre end bare en selv.
- Hold vægten og lav madplan
Mange børn og voksne kæmper med vægten herhjemme, og ved at man tilbereder maden selv sørger man for gennemsigtelighed og kontrol over hvad der puttes i munden. Det er lettere at lære børnene at spise sundere i hverdagen og at værdsætte de få gange man tillader sig lidt sødt. Det er lettere at overskue en travl hverdag hvis madplanen allerede er forberedt før man tager hul på en ny uge, og man falder ikke let i at købe mad udefra fordi man står i supermarkedet i sidste sekund for at købe ind til aftensmaden.
- Større Mængder & Færre Kalorier
Når vi tilbereder vores egen mad får vi både mere mad for pengene end hvis vi spiser ude eller køber take-out/drive thru. Et godt hjemmelavet måltid vil ofte give rester til madpakken, rester til dagen efter som kan forvandles til nye spændende retter, men endnu vigtigere tillader det også at nyde mere lækker mad med større energi og næring end når vi køber mad udefra der er fyldt med ting og sager som fedt, konservering og salt. Eksempelvis kan en pose kartofler give mad til flere dage og forskellige retter end hvis du køber en portion pommes frites på McDonalds.
- Spar Penge og Tid
Sammenligner man at spise ude med at spise hjemme så løber det hurtigt op og fordelen ved at tilberede mad derhjemme er klart og tydeligt. Hvis man er en familie er et købt måltid ude i byen en dyr affære og på sigt vil den tid som vi har sparet ved købe et færdig tilberedt måltid langt mere kostbart end hvis vi havde brugt pengene og tiden på at lave et hjemmelavet måltid til familien.
- Lær af Italienske Traditioner & Nyd Livet
Hjemmelavet mad er et samlingspunkt for husholdningen og det kan være et punkt hvor livsnyderi topper. Italienske familier har i årevis haft rutine for at blive samlet i køkkenet hvor der deles oplevelser, tårer og glæde, og man samles som familie og venner ved et veldækket bord med hjemmetilberedte retter og god vin.
Invester i nogle få gode køkkenredskaber som f.eks. en pastamaskine fra Dealicious og få involveret familien i at lave frisk hjemmelavet pasta og spaghetti. Det er både sjovt, smager bedre og der findes ingen skjulte ingredienser. Selvom man passer på vægten, så kan gode kulhydrater være noget man under sig selv og værdsætter mere når man selv har været med i processen om at lave det friskt. Valg af ingredienser og mel gør hele forskellen for en god italiensk ret, og den tid der bruges sammen om at lave maden giver oplevelser og minder i nutiden og fremtiden.
- Tænk på Fremtid & Familie
At investere i tiden i at tilberede et hjemmelavet måltid, gå på indkøb og spise sammen med andre er for en del familier en selvfølge, men for visse familier så spises næsten alle måltider hver for sig på værelset eller sofaen foran TV eller computer. Tiden med at der tilberedes mad i køkkenet og forventningen over at duften snart skal blive til et godt måltid ved spisebordet kan give tryghed for børn og hele vores familie. Børn kan fra en tidlig alder være med i køkkenet og få nysgerrigheden stillet ved at være med til at snitte, skære, bage, og tilberede små og store retter. Sport, fodbold, skole og andre aktiviteter i løbet af ugen kan samles og deles over et godt måltid med familien og senere i livet være en del af det holdepunkt med venner på kollegium eller gæster i weekenden som sørger for at vores sociale liv er styrket.