Inspiration til kuren

Sund sympativegetarisme

Jeg bor sammen med en vegetar og som konsekvens af det, ser vores køkken flere bønner, kikærter, linser og forskelligt andet økologisk, sundt og fiberfyldt end nogensinde før. For min sambo handler vegetarisme ikke bare om, hvilket mad, han spiser, men også hvilke valg han træffer i forhold til mennesker, dyr og sin livsstil. Vegetarisme er svært, men også både sundt og solidarisk i en verden, hvor millioner af mennesker dør af sult, mens kornproduktionen anvendes til fodring af slagtedyr. Kort sagt: Du er sandsynligvis et godt menneske, hvis du frivilligt ofrer at spise kød.

Den gyldne middelvej

Selvom vegetarisme er utroligt gavnligt for miljøet og repræsenterer en række moralske principper, man med fordel kan vælge at leve efter, kan det også være hårdt arbejde at opretholde. Jeg selv kan, som ”sympativegetar,” ret ofte få lyst til kød – og det kan derfor være gavnligt, hvis man finder en god, ”gylden middelvej” mellem sine bøffer og linser. I den sammenhæng kommer her en række forslag til både kød- og vegetarretter, som kan inspirere dig – både når du følger vegetarismens velmenende principper, og når du trænger til en kødret.

Kødretter

Et eksempel på en kødret er denne lækre opskrift på en traditionel, amerikansk pulled-pork sandwich, som kan give dig en ægte bismag af Texas og gøre det ekstra svært for dig at vende tilbage til din vegetariske tilværelse. Opskriften her stammer fra Femina og kan kombineres med brødrene Prices opskrift på coleslaw fra dr.dk. Vil du forsøge dig med en anden utraditionel, men utrolig lækker kødret, kan du prøve denne opskrift fra Politiken på soyamarineret andebryst, som mere end beviser, at and ikke alene behøver at tilhøre julen.

Vegetarretter

En af fordelene ved at være vegetar er, at du får mulighed for at prøve alverdens lækre, sunde salater og kan spise dem i næsten urimelige mængder. Et forslag til en salat, som måske kan få dig til at konvertere, hvis du ikke allerede er vegetar, er broccolisalat med bacon. Broccolisalat er virkelig både lækkert og sundt. Som vegetar lærer du også hurtigt alverdens køderstatningsprodukter at kende, alt fra falafler til quinoa og videre ud i mere suspekte afarter som  quorn og tofu. En anden simpel erstatning kan være hummus, som er super let at lave og passer som tilbehør til stort set alle salater. Brug for eksempel denne opskrift på en sandwich med hummus og grillede grøntsager som inspiration.

 

 

Skriv et svar