Opskrifter

Stuvet hvidkål, almindelig og fedtfattig

Stuvet hvidkål kan godt være ret fed

Stuvet hvidkål minder mig om tidernes morgen, hvor jeg arbejde på plejehjem. Det var der jeg husker hvidkål for alvor. Det smagte faktisk rigtig fint og jeg tænkte, at jeg ville lave det derhjemme. Det blev desværre aldrig helt til noget. Der var ikke rigtig nogle af mine venner, der var friske på idéen og jeg gad ikke lave det til mig selv. Men nu har jeg da fundet en opskrift frem, som kan bruges. Jeg sætter den ind her. Men den er ret fed. Derfor vil jeg forslå dig, der vil holde den slanke linje om at bruge den sidste opskrift, da den er fedtfattig.

 

Stuvet hvidkål opskrift

 • ²⁄3 lille hvidkål
 • 2 spsk. smør
 • 2 spsk. mel
 • 3 dl fløde
 • salt
 • revet muskatnød

Vær opmærksom på ikke at overhælde retten med muskatnød, da det har en rimelig karakteristisk smag. Du kan servere stuvet hvidkål til fx hakkebøffer og kartofler. Men også som tilbehør til frikadeller eller skinke. Du kan også spise det som tilbehør til en vegetarret.

Sådan laver du hvidkålen

Snit hvidkålen fint. Smelt smørret i en gryde, og pisk melet i. Tilsæt fløden, mens du fortsat pisker over svag varme. Lad saucen simre og tykne i 10 minutter, pisk jævnligt. Kom hvidkålen i, og lad den simre med i yderligere 10 minutter, og smag til med salt og muskatnød. Alt i alt skal hvidkålen være tilberedt omkring 20 – 24 minutter før den er godt mør. Men det er smag og behag, nogle kan godt lide der er lidt bid i og så skal man altså ikke give den for lang tid. Mens andre godt kan lide, at den nærmest smelter på tungen, så må den godt få lidt længere tid.

Fedtfattig stuvet hvidkål

Når du skal lave en fedtfattig stuvet hvidkål, følger du bare ovenstående vejledning, men bruger i stedet for følgende ingredienser:

 • ²⁄3 lille hvidkål
 • 2 spsk. mel
 • 3 dl skummetmælk eller minimælk
 • salt
 • revet muskatnød

Denne fedtfattige stuvede hvidkål egner sig godt til et stykke mager kyllingkød og masser af friske grøntsager.

Billede: katsommers

Skriv et svar