COOKIE- OG PRIVATLIVSPOLITIK
Opskrifter

Stenalderkost opskrifter

22. april 2013

Stenalderkuren – eller palæo, som den også kaldes – er super udbredt både i Danmark, men også rundt om i verden. Palæo er bygget på seneste forskning om, hvordan mennesket genetisk er udviklet til at spise. Med denne kur er det slut med at tælle kalorier, og alligevel umuligt at blive tyk og usund. Det var Thomas Rode Andersen, der for alvor satte trenden i gang i Danmark, da han udgav sin bog “Stenalderkost – Palæo opskrifter til det moderne menneske”. Bogen kan iøvrigt købes her

Jeg har selv bogen, og vil derfor dele nogle af mine yndlings opskrifter derfra.

Melfrit stenalder brød

Det lyder umiddelbart underligt med et brød uden mel, men nøj, hvor det smager godt. Det eneste dårlige at sige om dette brød er, at det smager så godt, at jeg fortrækker det uden pålæg.

Ingredienser  (1 rugbrødsform):

  • 100 g mandler med den brune hinde
  • 100 g hasselnødder med den brune hinde
  • 100 g hørfrø
  • 100 g hvide sesamfrø
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g valnødder
  • 100 g pinjekerner (gerne med den brune hinde)
  • 100 g grønne græskarkerner
  • 6 æg
  • 1 dl olivenolie (eller anden god omega 3-rig olie)
  • salt

Sådan gør du:

Forvarm ovnen til 160 grader. Bland alle ingredienser sammen. Fór en rugbrødsformmed bagepapir og fyld dejen heri. Kom ’brødet’ i ovnen og bag det 1 time. Vend det herefter ud af formen og lad det køle af på en rist.

Tip:

Hvis du skal bruge brødet til ost, kan du tage 10 g af hver slags nødder fra og erstatte dem med frugter eller tørrede bær uden tilsat sukker.

Langtidsstegte kyllingelår

Dette er også en af de mange lækre stenalderkost opskrift, som jeg har nydt derhjemme. Den tager dog noget tid, men den er ventetiden hver. I mellemtiden kan du jo altid lave noget salat.

Ingredienser (4 pers.)

  • 8-12 kyllingeoverlår
  • salt og sort peber
  • 1 økologisk citron
  • lidt madolie
  • 2 fennikler
  • 24 nye perleløg
  • 24 små markchampignoner
  • 2 bundter rosmarin
  • 1 spsk usaltet økologisk smør
  • bredbladet persille

Sådan gør du:

Krydr skindsiden af lårene med salt og peber og skyl og riv skallen af citronen udover. Varm en tykbundet gryde eller pande op, gerne af støbejern. Kom lidt god olie i bunden, læg lårene med skindsiden nedad og skru ned til lav varme. Krydr oversiden (kødsiden) og steg ved lav varme i ca. 25 minutter. Skyl og rens fenniklerne, skær de seje stænger fra og skær dem i ensartet trekanter. Pil løgene, rens champignonerne og skær stokken af. Kom grøntsager og skyllet rosmarin ned til kyllingelårene og lad dem stege i med i 10-15 minutter. Tag lårene op og lad dem hvile med skindsiden opad. Tilsæt smør og et skvæt vand til grøntsagerne og skru op for varmen. Glasér grøntsagerne til de netop er møre. Pynt med skyllet persille.

Tip:

Vælg lår fra en god, engageret kyllingeproducent og køb dem dagen før, du skal bruge dem. Skyl dem grundigt og tør dem af med køkkenrulle. Læg dem utildækket (så skindet kan tørre) i et fad med skindsiden opad på køl natten over

 

Er du interesseret i flere stenalderkost opskrifter, kan det varmt anbefales at købe Thomas Rode Andersens kogebog.

Læs mere på bloggen

You Might Also Like