Opskrifter

Surdej fordi det er ægte

Opskrift på surdej

Der er ligesom så mange opskrifter, nogle helt særlige ingredienser, der skal i en surdej. Denne opskrift er ret let at huske og lave selv:

  • 1 dl koldt vand
  • 300 g hvedemel
  • 300 g grahamsmel eller anden fuldkornsmel, ikke rugmel

Man kan altid bruge kickstartere, hvis man skal lave en surdej. Men hvis man vil lave en ægte surdej, sker det altså uden en kickstarter.

 

Sundt rugbrød

Jeg har fundet en opskrift på et rigtig sundt rugbrød. Der er masser af kerner i, hvilket betyder at det mætter godt i lang tid. Det er derfor godt for dit blodsukker, da det holdes stabilt over en længere periode. Desuden er kernerne gode for dit tarmsystem og derfor også dit immunsystem. Kerner er godt og sundt.

Du skal bruge følgende ingredienser til et rugbrød uden surdej:

  • 4 dl vand
  • 300 g knækkede rugkerner
  • 3 dl kærnemælk
  • 2 dl hvidtøl
  • 20 g bagegær
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g sesamfrø
  • 400 g hvedemel
  • 500 g rugmel
  • 1 spsk. salt

Kog vand og rugkerner op. Lad blandingen køle af 5-10 min. Tilsæt resten af ingredienserne. Rør rugbrødsdejen mindst 10 min. Du kan eventuelt bruge en røremaskine til det. Hæld dejen i en skål overdæk den med et låg eller plastik film. Stil dejen i køleskab mindst 12 timer. Hæld dejen i en smurt rugbrødsform og bag det i ovn ved 175°C i ca. 1,5 time

Fakta om kalorier i brød

På internettet har jeg fundet en liste, hvor man har sammenlignet kalorierne mellem de forskellige typer brød eller gryn:

  • 1 hel skive rugbrød:  ca. 100 kalorier
  • 1 almindelig grovbolle: ca. 130 kalorier
  • 1½ dl havregryn:  ca. 160 kalorier
  • 2 skiver groft knækbrød:  ca. 105 kalorier

Ægte surdej

Kan du klare udfordringen, lav ægte surdej. Nu har jeg skrevet en rugbrødsopskrift ned med og uden surdej. Du kan selv prøve at eksperimentere lidt derhjemme. Der er ingen tvivl om at det er lettere at lave et rugbrød uden surdej. Men smager det også bedre? Det må være op til dig at afgøre. En ting er sikkert, en ægte surdej laves uden gær og hæver helt naturligt på køkkenbordet. Der kommer ingen kickstartere eller andet i.

 

Billede: YoAmes

Skriv et svar