Bag selv dit rugbrød med surdej
I dag er mange begyndt at bage sit eget rugbrød. På den måde er du jo altid sikker på, at rugbrødet er friskbagt, samt det er lidt billigere at lave det selv frem for at købe det i supermarkedet eller hos bageren. Men du skal forvente, at det ikke lige er bagt i løbet af nul komma fem. Et rugbrød tager ofte flere dage at fremstille, hvis det skal blive rigtig godt. Så du skal altså planlægge projektet i god tid i forvejen. Derfor vælger mange den lette løsning at bare købe brødet. Men hvis du har mod på at prøve at bage dit eget rugbrød, så læs mere om det her. Jeg vil nemlig komme med en bunke gode råd til dig, således du undgår faldgruberne ved rugbrødsbagning. Der er flere ting, der kan gå galt undervejs, hvis du ikke er opmærksom nok på din surdej. Et rugbrød bages nemlig af en surdej. Det har Politiken endda skrevet en god artikel om, så se her de fem gode råd til din surdej altid vil lykkes. På den måde vil du altid få succes med din bagning af rugbrød. Det er især vigtigt at lade dejen hæve længe men endeligt ikke for længe. Man skal opnå føling med surdejen, så man kan se, når den har hævet tilstrækkeligt.
Man starter med at lave en surdej
Det er nemlig ikke en almindelig gærdej, vi skal bruge her til at lave rugbrød af. Vi kan faktisk udelade gæren i en surdej, da man her lader forskellige kulturer af mælkesyrebakterier og gærsvampe bruge til at hæve dejen. Denne hævning tager lang tid, og dejen vil lugte lidt sur på grund af nedbrydningen i dejen, som skyldes mælkesyrebakterierne samt enzymerne. Selve ingredienserne er ofte kun mel og vand, som er blandet til en slags vælling, som reagerer med ilten i luften. Derved vil den stå og gære på samme måde som øl og andre gæringsprodukter. På hjemmesiden kvalimad.dk kan du her se en nem og god opskrift på surdej. De kommer blandt andet ind på, at man kan lave dejen på to grundlæggende måder. De fleste vælger den tørre måde, hvor man lavet et brød af gangen. Bager du ofte rugbrød, bør du vælge den våde metode, hvor du hælder væden i overskud fra og benytter denne som basis til dit næste rugbrød.
De ultimative råd fra en bagermester
Vi kan ikke tale om opskrifter til bagning af hjemmebagt rugbrød uden at tage en fagmand med på råd, så derfor har jeg fundet en artikel på hjemmesiden madogbolig.dk, hvor vi hører nogle rigtige gode råd fra en autoriseret bagermester. Læs her om bagermester Nicolai Halken Skyttes opskrift på den bedste surdej til bagning af rugbrød. Bageren understreger tydeligt, at der kan begås alvorlige fejl i forløbet med surdejen, så derfor skal man overvåge hævningsprocessen grundigt og regelmæssigt, således den hæver rigtigt, for det er den største hemmelighed ved at fremstille et velsmagende rugbrød.