COOKIE- OG PRIVATLIVSPOLITIK
Opskrifter

Fedtfattig stuvet hvidkål

19. august 2014

Savner du ikke en god stuvet hvidkål på din tallerken? Savner du ikke specielt meget stuvet hvidkål, når nu temperaturen falder i takt med regnen? Så har du faktisk lige vundet i banko, for det er faktisk muligt at lave en rigtig lækker og ikke mindst fedtfattig stuvet hvidkål (eller gammeldaws hvi’kål, som vi kalder det sydpå), som du sagtens kan spise med god samvittighed til aftensmaden eller en god frokost.

Lækker stuvet hvidkål

Ingredienser: 8 pers.

  • 1 hvidkål, ca 1400 gram
  • 4 dl vand
  • 2 tsk salt
  • 1 liter mælk
  • 8 spsk mel
  • Salt
  • Peber
  • Muskatnød (kan undværes)

Tilberedning af stuvet hvidkål

  • Skær hvidkålen i stykker, gerne strimler ca. 1×4 cm. Det er langt det mest behagelig og smagfulde, når det skal nydes ved bordet senere.
  • Kom det i en gryde sammen med vand og salt – lad det koge i 35 min.
  • Tilsæt 8 dl mælk og rør rundt, lad retten koge op. Hold godt øje, for kogende mælk kan gå galt på et splitsekund!
  • Når det koger, så tilsæt en jævning bestående af 2 dl mælk og 8 spsk mel. Kog det op og smag det til med salt, peber og muskatnød
  • Server med en god kartoffel og en saftig skive and til.

Historien om stuvet hvidkål

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvor pokker retten kommer fra, og hvem pokker der har fundet på den hæslige/smagfulde ret (afhængig af dine smagsløg), så læs endelig med videre. For i tidligere tider, var hvidkålen en ophøjet grøntsagt, da den mættede, og i et kålhoved, var der til mange måltider og munde. Tilbage i 1870erne og fremefter var det meget almindeligt at så hvidkål hjemme i køkkenhaverne, da den kan sås i en drivbænk i marts måned og udplantes i løbet af maj for derefter at stå med et stort, færdig groet kålhoved(er) i oktober lige inden frosten nærmer sig! Hvidkål spillede derfor en stor rolle, da kålhoveder kunne holde i lang tid – hvilket var en stor fordel under de fattige forhold, de levede under dengang. Stuvet hvidkål blev derfor en af de faste retter i landkøkkenet!

 

 

Billede: hepp

Læs mere på bloggen

You Might Also Like