Slankekure

Fakta om sund slankemad

Man opnår et sundt liv ved at undgå overvægt men samtidigt ved at få den nødvendige energi og vitaminer fra vores kost, og vi er i forvejen klar over, at det hænger nøje sammen med vores stofskifte, vores kondition men ikke mindst vores spisevaner. Motion ved vi er sundt, idet vores forbrænding nemmere kommer i gang, og det usunde fedt brændes væk i stedet for at sætte sig, og vi får omdannet maden til energi. Mange mennesker dyrker heldigvis regelmæssig motion, men generelt i samfundet ser vi en stigende tendens til fedme og overvægt, så mange flere mennesker burde fokusere mere på deres kostvaner og dyrke mere motion.

 

Kendt viden om sunde kostvaner

Vi har alle kendskab til de overordnede regler om næring, forbrænding og kostpyramiden, så det er ingen overraskelse, at vi stadig skal skære ned på fedtforbruget og spise flere grove kulhydrater med kostfibre. Den faste struktur i groft mad såsom rå grøntsager samt fiberrig kost giver en god mæthedsfølelse, hvorved vi spiser mindre mængde mad.

Derfor bør vi vælge groft brød med kerner frem for almindelig hvidt franskbrød, brune ris frem for hvide ris, fuldkornspasta frem for almindelig pasta samt masser af frugt og grove grønsager (f.eks. gulerødder, blomkål, broccoli og ærter). Nogle skærer ned på deres sukkerforbrug, hvilket naturligvis er udmærket, men for at det får den ønskede effekt, så skal man samtidigt nedsætte sin fedtindtagelse, idet man ellers nemt risikerer at tage på i vægt. Hvis man blot gør begge dele og i stedet for indtager flere fiber- og proteinholdige fødevarer, så vil man helt sikkert opleve et vægttab, og den hurtigste måde at få resultater på er ved at dyrke regelmæssig motion helst 5-7 dage om ugen, så kroppen ikke går i stå.

 

Vi bliver fede af det, vi ikke spiser!

Faktisk er ernæringseksperterne kommet frem til, at stigningen i fedmeforekomsten hænger sammen med, at vi spiser færre af de traditionelle fødevarer som rodfrugter, bælgfrugter, frugt, grønt, hvidløg mv. end det fænomen, at vi spiser mere fedt. Med andre ord kan vi sagtens fortsat spise dansk mad med de velkendte råvarer fra det nordiske køkken, men vi bør lære mere af principperne fra madlavningen bag middelhavs-køkkenerne og de asiatiske køkkener. Her er man nemlig bedre til at smage maden til med sure, søde og bitre elementer, og de gør dette ved at blande stivelsesholdige produkter som ris, nudler, korn, bælgfrugter og brød med krydderier og aromaer. Da protein mætter bedre end fedt og kulhydrater, så bør man foretrække at spise de sunde proteiner frem for de tomme kulhydrater, og desuden er protein også bedre for

kolesterol tallet, så magert kød samt magre mælkeprodukter kan varmt anbefales som sund mad.

Billede: Michael Stern

Skriv et svar