Svinekæber – en dansk delikatesse
Svinekød
Undersøgelser viser, at danskere foretrækker svinekød, fremfor eksempelvis fjerkræ og oksekød. Det er til trods for, at mange er blevet mere bevidste om, at skære ned på kødforbruget. Desværre er der en tendens til, at man i den travle hverdag glemmer, at der findes mange lækre retter med svinekød. Derfor ender man ofte med at spise det man plejer. Jeg har fundet en opskrift på svinekæber – en dansk delikatesse.
Svinekæber er både lækkert og nemt
Der er forskellige måder, at lave svinekæber på. Jeg har fundet en rigtig lækker opskrift til 4 personer her:
Svinekæber i hvidvin
12 svinekæber olie til stegning 2 gulerødder i grove stykker 3 persillerødder i grove stykker 2 løg i både 2 æbler i både 5 fed hvidløg, knuste 2 dl hvidvin 6 dl hønsebouillon 1 lille bundt timian salt og peber 25 g koldt smør hakket persille
Sådan gør du:
Start med at pudse svinekæberne fri for hinder. Du kan også få din slagter til det. Brun svinekæberne med lidt olie i en tykbundet gryde. Når de er godt brunede tages de op af gryden. Derefter sautéres halvdelen af løg, hvidløg, æbler, persillerod og gulerod. Når dette er gjort tilsættes de brunede svinekæber sammen med hvidvin. Kog retten op, tilsæt bouillon og timian bundet sammen med en snor. Sæt låg på gryden og lad det simre 1 time. Hold øje med at alle svinekæberne får nok, dette gøres ved at bytte lidt rundt på dem undervejs. Når de er møre, tages de op af gryden og saucen sies fra. Saucen hældes over i en ren gryde, koges i omkring 15 minutter, så den bliver tykkere og mere smagfuld. Herefter tilsættes grøntsager og svinekæber og det simrer i 5-10 minutter. Smag til med salt og peber og koldt smør. Serveres med hakket persille, mos og groft brød. Hvis du vil have en mindre fed version, kan du med fordel undlade smør. Ligeledes kan synligt fedt skæres fra kødet, inden det steges og olien kan reduceres.