Opskrifter

Spiselige blomster, fedtfattig morgenfrue is

Spiselige blomster

Der er ikke mange af os, der tænker over de spiselige blomster til dagligt. Men blomsterne i vores natur kan spises. Man kan spare en del penge ved at undersøge hvilke og plukke sine egne blomster til maden. Man kan eksempelvis lave marmelade, kager, saft og desserter af blomsterne.

Morgenfrue

Morgenfrue kan spises. Den er let at plante, der skal meget til at slå den ud. Den kan blive omkring 70 cm. Høj og vokser godt i sollys. Den har store gule og orange blomster og den er smuk til både desserter og salater. Kronbladene kan bruges som safranerstatning i ris m.m. I gamle dage brugte man dens helbredende egenskaber. Man troede på at den kunne lindre eksem, virke sårhelende, hjælpe mod sved og galdelidelser. Samtidig brugte man den også mod bakterier, svamp, mavesmerter og herbes. I dag bruges den blandt andet i cremer og naturmedicin. Når morgenfruen er afblomstret, kan du samle frøene sammen. De er lette at finde og opbevare. Børnene elsker at plante morgenfruer og det er ofte en plante der lykkes. De får derfor en god portion selvtillid af at se planten vokse og kunne bruges i maden efterfølgende. Det kan også være, at det bliver sjovere, at spise salat når man kommer lidt morgenfrue blade i, som børnene selv har plantet.

Fedtfattig morgenfrue is

Du kan eventuelt lave din helt egen fedtfattige is med morgenfrue. Arla har lavet en skyr, men meget lavt energiindhold. Du er velkommen til at bruge min egen opskrift, den er her. Til isen skal du bruge:

  • 250 g skyr neutral 0,2 %
  • 1 par dråber stevia
  • Vaniljekorn fra en stang vanilje
  • 1 banan
  • 1 håndfuld kronblade fra morgenfrue
  • Smag til med citron, lime, vanilijekorn og stevia
  • Pynt med morgenfrue

Sådan gør du

Bland ingredienserne sammen og hæld dem på ismaskine. Hvis du ikke har en ismaskine, skal du sætte det i fryseren og røre hver halve time i isen. Når isen er klar pyntes den med kronblade fra morgenfrue.

Skriv et svar