Opskrifter

Lær at lave hummus

Hvert år kommer der nye retter fra hele verden ind i det danske køkken. Vi spiser ikke frikadeller med kartofler og brun sovs hver dag. Vi kræver varieret mad. Vi får inspiration fra vores omverden. Vi kan købe ingredienser fra hele verden i det lokale supermarked. Og der er restauranter i alle storbyer, hvor man kan nyde mad fra alle verdensdele. Hummus er relativt nyt i Danmark, men i dag spiser mange denne ret, som er meget sund og slankende. Her har jeg givet dig nogle gode råd om hummus samt en anbefalelsesværdig opskrift.

 

Den perfekte hummus

Hummus er en klassisk sund snack fra det mellemøstlige køkken. Hummus er i sin grundform en simpel kikærtepuré, men kan laves i mange spændende variationer. Navnet stammer det arabiske ord “himmas”, der blot betyder “kikært”, og blev indført i den engelske ordbog som “hummus” i 1955 og i den danske i 1985. Mange staver det “humus”, hvilket også er almindeligt anerkendt, men “humus” er faktisk et teknisk begreb, der betyder organisk jord bestående af delvist nedbrudte plante- eller dyrerester. Der er ofte stor debat om, hvordan hummus bør laves. Mange kokke har argumenteret for den “korrekte” opskrift og fremgangsmåde… uden nogensinde at blive enige. Alt lige fra konsistensen (fin eller ‘chunky’) til temperaturen (lun eller kold) eller krydderierne (soltørrede tomater, røde peberfrugter, tahin… eller ‘ren’ kun med kikærter) varierer i en uendelighed. Der foregår også en aktiv, og ofte ganske følelsesmæssig, debat om oprindelsen af hummus. Libanon tager æren for retten. Det samme gør Israel, der ubetinget kræver retten til brug af navnet. Det har ført til noget, der nok bedst kan betegnes som en “hummus-krig” mellem de to lande. Det har bla. medført en konkurrence om, hvem der kan producere den største tallerken hummus. Rekorden ligger lige nu hos Israel, der i 2010 lavede en portion hummus – på 4 tons.

Uanset stavemåde, opskrift eller oprindelse, så er hummus et sundt alternativ til kødpålæg og en let snack. Nedenstående er min favoritopskrift, som jeg ofte laver til familien eller som et sundt dip, når vi får gæster.

 

Ingredienser

250 gram kikærter

1 spsk grøntsagbuillon (fx Morga eller Helios)

4 fed hvidløg

1 stk frisk chili

Saften fra 1 citron

3 spsk Tamari

½ dl ekstra jomfru olivenollie

1 tsk Læsø eller Himalaya salt

Friskkværnet peber

 

Fremgangsmåde

Sæt kikærterne i blød i vand i et døgn (Brug ca. 250 gram før de har stået i blød. De vejer mere efter iblødsætning).

Kog kikærterne i ca 40 minutter med en spiseskefuld grøntsagsbuillon (Skift vandet inden du koger dem).

Gem ca. 1/4 dl af kogevandet.

Kom kikærterne i en foodprocessor eller blender sammen med 4 fed hvidløg, 1 stk frisk chili, saften af 1 citron og 3 spsk Tamari.

Blend det og tilsæt ½ dl ekstra jomfru olivenolie.

Brug det gemte kogevand til at give din hummus en passende konsistens (mange foretrækker en forholdsvis fast udgave).

 

Variationer

Du kan også forsøge andre varianter med f.eks. soltørrede tomater, finthakkede røde peberfrugter, persille eller kogt hokkadio græskar.

Sammen med rødbedepesto kan jeg varmt anbefale enten en lækker hjemmelavet oliven-tapenade eller dejlig hjemmelavet rødbedepesto. God fornøjelse!

Du kan læse meget mere om hummus opskrifter på den her gode side:

Hvis du selv skulle ligge inde med opskriften på en helt fantastisk hummus så må du meget gerne skrive den i kommentar feltet herunder.

 

Billede: Phil Denton

Skriv et svar