Lev sundt og slankende på Kos
Kos er blot én ud af mange græske øer, og overalt på Grækenland lever man en sund levestil med friske råvarer langs Middelhavet, idet man generelt spiser gode ingredienser i sin mad, hvilket både giver længere levetid samt en slankere linje, så måske skulle man tage et par uger på ferie til Kos, hvor man kan lære tips og tricks fra de lokale grækeres køkkener, som man kan anvende hjemme i Danmark. Mange familier vælger jo i forvejen at holde ferie i Grækenland, som er et ideelt feriested med mange attraktioner, billigt prisniveau og et herligt varmt klima året rundt. Så hvis man på nettet har fundet en billig rejse til Kos, så kan man jo samle inspiration til en sundere levevis ved prøvede mange velsmagende græske måltider. Man kan starte med at tjekke hjemmesiden hos Spies Rejser, som har mange tilbud på rejser til Kos. Hvis man kigger under tilbud og afbudsrejser, så kan man finde rigtig gode tilbud på rejser til hele Grækenland, og her kan man både opleve de smukke ruiner fra Antikkens Grækenland med Akropolis, Parthenon, Oraklet i Delfi, Knossos Paladset, Samaria kløften og mange andre templer og seværdigheder, som kan krydre en herlig rejse til Grækenland, der har mange billige luksushoteller med herlige strande i nærheden. Om dagen kan man gå på shopping, og om aftenen kan man besøge restauranter og caféer og nyde nattelivet.
Græske specialiteter
Her kommer der 2 gode nemme råd til en sundere levestil ved at kopiere noget fra græsk madlavning, og det er dels anvend generelt mere olivenolie og brug mere tid på tilberedningen. Græsk mad er traditionelt gamle bonde-retter, hvor man kommer kød, grøntsager mv. i en gryde eller et ildfast fad, sætter retten over ved lav varme, godt dækket til, og lader den stå og simre, mens man var ude og arbejde i marken. Når man kommer tilbage nogle timer senere, er maden klar. Kødet er mørt, og alle ingredienserne er nu smeltet sammen til én stor velsmag. Et godt eksempel er Moussaka, men der findes mange retter tilberedt på tilsvarende måde. Normalt serverer man flere retter på bordet på én gang, således hver især kan vælge sine egne favoritter. De mest populære retter er tzatziki, moussaka, souvlaki, gyros og stifado, og danskerne har allerede i stor stil taget disse retter til sig i sine hjerter. Andre populære retter er:
- Græsk salat kaldet horiatiki bestående af agurk, tomat, feta, røde løg, kalamata-oliven og rigelige mængder af den allestedsnærværende græske olivenolie. Ofte tilsættes lidt oregano eller basilikum på toppen.
- Dolmadakia (dolmades) er oprindeligt en tyrkisk ret, men den består af vinblade, der er fyldt med ris, hakket kød, hakkede tomater, snittede løg, knuste hvidløg, fintsnittet mynte, pinjekerner og citronsaft, der sammen med vinbladene giver dem en lidt syrlig smag.
- Tzatziki består af græsk yoghurt blandet med revet, skrællet og afvandet agurk, knuste hvidløg, groft peber og salt og naturligvis græsk olivenolie. Ofte spises tzatzikien med lidt ristet pita-brød.
- Moussaka består af et ovnbagt fad med hakket oksekød, saltede og afvandede auberginer, knust hvidløg, tomatpure, svitsede kartofler i skiver, finthakkede løg og creme på toppen bestående af mælk, ost og æg, der brunes i ovnen.
- Souvlaki består af små grill-spyd udstyret med små stykker af svinekød, kyllingekød eller lammekød. Man kommer også lidt grøntsager på spydet såsom peberfrugter, løg og tomat.
- Stifado er en pragtfuld græsk hovedret, som er både velnærende og velsmagende. Retten er en gryderet, der skal simre længe, så den er velegnet til de kommende kolde danske efterårsaftener. Man anvender kød fra enten kanin, hare, okse eller lam, og det koges sammen med laurbærblade, kanelstænger, løg, rødvin, hvidløg, tomatpure, rosmarin, vineddike og olivenolie.
Fordele med ferie på Kos
Kos er en meget besøgt lille ferieø, som kan tilbyde turisterne alt lige fra gode hoteller med aktivitetstilbud til hele familien, en skøn natur, herlige strande, mange smukke parker med blomsterbeplantninger og gader kantet af træer. På Kos kan man finde mange idylliske landsbyer og historiske ruiner, og er man interesseret i madlavning, så kan man finde alle slags restauranter her, og man kan ofte lære mange nye opskrifter på græsk madlavning med friske råvarer og øvrige ingredienser. Man kan visse steder smage vinen Retsina, som i sig selv er en slags kultur-klenodie i det græske gastronomi-album, men nu produceres vinen ikke længere.