Opskrifter

Bagerens opskrift på surdej

Ønsker du noget lækkert brød og har du haft problemer med at lave det selv? Surdej er løsningen! Se bagermester Nicolai Halken Skytte fra emmerys helt egen opskrift på surdej her.

Surdej er nøglen til det perfekte brød. Det er den vigtigste ingrediens, men det kan være svært at lave, på trods af de få ingredienser. Surdej giver en speciel smag til brødet, og det er derfor det er elsket af mange. Jeg har fundet Nicolai Halken Skyttes opskrift på en god surdej på madogbolig.dk, og du kan se den herunder.

Tips til surdej

  • Brug kun stenformalet mel, helst hvede og grahamsmel fra Aurion.
  • Opbevar altid din surdej ved stuetemperatur og aldrig på køl, for det ødelægger den gode bakterieflora.
  • Frisk surdejen op ofte – helst hver dag, så den ikke står for lang tid uden at blive brugt. Det kan nemlig gøre den for sur.
  • Du kan se, om der er liv i din surdej, ved at se, om den er vokset i skålen. Hvis ikke, er det, fordi surdejen enten er for sur eller fordi den ikke er moden nok. Er den for sur, dvs. at den dufter og smager for eddikeagtig, hælder du halvdelen ud og frisker op med en halv portion ny surdej. 

Ingredienser

  • 1 dl koldt vand
  • 300 g hvedemel
  • 300 g grahamsmel eller anden fuldkornsmel, dog ikke rugmel

Sådan laver du surdej

Bland vand og de to slags mel godt sammen i en skål, og lad det stå utildækket i stuetemperatur. 

Rør i din surdej 1-2 gange om dagen. Efter 4 dage skal du hælde halvdelen af surdejen ud og lave en hel ny portion surdej, som du rører godt sammen med den ”gamle” for at friske den op. Lad surdejen stå til næste dag. Din surdej skal nu være boblende, let hævet og have en let syrlig og samtidig mild, blød og og rund duft – så er den klar til brug. 

Hver gang du skal bage, tager du lidt af surdejen og lader resten stå. 2-3 timer før du skal bruge surdejen igen, frisker du den op med en halv portion ny surdej.

Andre opskrifter på surdej

Inde på fri.tv2.dk har jeg fundet en anden opskrift på surdej, den beskrives som verdens nemmeste, så den er helt sikkert et forsøg værd. På clausmeyer.dk er der også en opskrift på surdej, se opskriften her.

Billede: YoAmes

Skriv et svar