Mors tips

Hold dine råvarer friske og dit køkken lækkert

Der er ingen tvivl om, at køkkenet er et vigtigt rum i ethvert hus eller lejlighed. Det er her, du bruger en stor del af din tid, og for mange mennesker er rummet blevet til et naturligt samlingspunkt, hvor venner og familie mødes over et glas vin eller bare lige prøvesmager den lækre mad, inden I alle sætter jer til bords.

Men når det er sagt, er det også meget vigtigt, at du tænker over, hvordan du skal opbevare dine fødevarer. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, om du sætter mælken i køleskabet, putter kødet i fryseren eller opbevarer dine krydderier i en skuffe. Dertil kan der også være penge at spare, når du er opmærksom på, at alle tingene i køkkenet placeres på rette plads. Og i dagens Danmark hvor fødevarer bliver dyrere og dyrere – specielt hvis du ønsker at føre en sund livsstil – bør du bestemt bruge kræfter på at økonomisere dit forbrug.

Opbevar dine fødevarer korrekt og få mest ud af dem

At opbevare og behandle sine fødevarer med respekt er ikke blot et spørgsmål om god køkkenhygiejne. Det handler i høj grad også om at undgå spil af mad og på samme tid bruge så få penge som muligt.

Men hvordan er det nu lige, at du skal opbevare dine grøntsager og frugter? Og hvor lang tid kan hakket oksekød holde sig i køleskabet?

Grøntsager kan være sarte

Det er meget sundt at spise grøntsager. De indeholder mange vitaminer og mineraler og er med til at sikre, at du får en optimal og varieret kost. Men for at bibeholde den gode smag og de mange vitaminer, skal du tænke over, hvordan du opbevarer dem.

Mange mennesker glemmer at pakke grøntsagerne om, når de kommer hjem. For det første er der tale om et hygiejnisk aspekt, og for det andet skal du have grøntsagerne ud af den lufttætte pose, som eksempelvis salathovedet ikke har godt af at ligge i. Pak grøntsagerne om, og put dem i en pose, som du lige laver et par huller i. Herefter skal varen i køleskabet.

Både kartofler, rodfrugter og kål har det absolut bedst i et køleskab. Og i de fleste køleskabe er der endda en dedikeret hylde til formålet. Husk blot på, at løg helst skal opbevares, så de ikke udsættes for sollys og varme. Der sker ikke noget ved at putte dem i køleskabet, men smagen kan blive lidt bitter.

Det er dejligt med frisk frugt

Ja. Det er dejligt med frisk frugt, men også her skal du være opmærksom på, hvordan du bedst opbevarer det. Der er nemlig forskel på frugt – og det betyder, at ikke alle slags frugt skal opbevares på samme vis.

Danskerne er glade for æbler, men vidste du, at de holder sig bedst i køleskabet? For selvom både æbler og pærer pynter i stuen eller på køkkenbordet, er køleskabet det rette sted for dem. Hvis du derimod køber frugt, som normalt ikke har hjemme i Danmark – for eksempel melon – skal du opbevare den ved ca. 10 grader. Du kan også opbevare den ved stuetemperatur, men du bør undgå køleskabet.

Engang imellem kommer du til at købe frugt, der endnu ikke er moden. Lad da den frugt være fremme, indtil den er modnet, hvorefter en tur i køleskabet vil forlænge frugtens levetid.

Frugt er dyrt. Opbevar den med omtanke.

Vær meget opmærksom på fersk kød

Der er desværre tilfælde af, at der har været for store mængder af bakterier i fersk kød. Alene af den grund er det meget vigtigt, at du opbevarer disse varer på en forsvarlig måde.

Du må selvfølgelig ikke lade fersk kød være ude af køleskabet i længere perioder, medmindre det er for at tø det op. Hovedreglen er, at hakket kød kan holde sig i to dage i et køleskab, mens du kan opbevare det i fryseren i op til fire måneder. For hele stykker af kød gælder det, at du kan opbevare det i tre dage i køleskabet. En rest fra aftensmaden kan holde sig i køleskabet i højst tre dage.

Det kan på alle måder betale sig at være opmærksom på, hvordan kød, frugt og grøntsager holder sig bedst. Det er godt for helbredet og godt for din pengepung.

Skriv et svar