Inspiration til kuren

Nemme slankeråd der virker

Jeg selv og langt hovedparten af befolkningen kæmper hver dag mod  overvægt. Nogle har større problemer end andre. Men vi kan alle nyde gode at disse generelle gode råd, som i virkeligheden er en holdningsændring til os. Er vi mentalt indstillet på at spise sundt, så vil kiloene snart rasle af os. Det dejlige er, at det er nemt, og man behøves faktisk slet ikke komme ud i et hårdt og brutalt motionsprogram, som vil tappe dig totalt for energi. Det er ret nemt.

10 slankeråd

1. Er du virkelig sulten?

Eller keder du dig bare? Næste gang du har lyst til en snack, så prøv at gå en lille tur, sende en sms, hvad som helst der kan optage dig i 5 minutter, og se om ikke lysten til søde sager forsvinder. Måske føler du stadig sult. Men er du virkelig sulten – eller er du bare tørstig? Drik et glas vand, og vent 10-15 minutter. Er du stadig sulten?

2. Kalorier skal spises, ikke drikkes

Flydende kalorier mætter mindre end i fast form, og kalorietallet kan hurtigt løbe løbsk hvis man fx drikker sodavand. Drikker du en halv liter sodavand ekstra om dagen, vil du tage knap et kilo på om måneden, mens et glas rødvin om dagen bliver til ca. 1/2 kilo pr. måned. Drik vand i stedet for, især til maden. Og så er det klogt at passe på mælkekaffen – en stor cafe latte kan sagtens byde på 200-250 kalorier.
3. Drik (køligt) vand

Der er flere fordele ved at drikke vand: Undersøgelser har vist, at stofskiftet kan stige op til 30% efter at man har drukket vand. Processen hedder termogenese og betyder, at vandindtagelse stimulerer kroppen til at producere mere varme – bl.a. for at varme vandet op til kropstemperatur.
4. Spis ikke foran tv eller computer

Prøv i det hele taget ikke at lave andet end at spise, når du spiser. Det kan godt være man når mere ved at slå frokost og arbejde sammen – men man når som regel også at spise mere. Når opmærksomheden er fjernet fra maden, ryger der mere ind.

5. Spis langsomt

Det tager 15-20 minutter, før din hjerne får mæthedssignaler fra maven – men mange mennesker bruger kun 10-15 minutter på et måltid. Det er et problem, for hvis du når at føle dig mæt efter 10 minutter, så har du temmelig sikkert spist for meget. Prøv bevidst at spise langsomt, fx ved at tygge hver bid grundigt, og ved at lægge bestikket fra dig mellem hver bid – rør ikke gaflen igen før du har tygget færdigt.

6. Spis groft

Fuldkornsprodukter er rige på mineraler og vitaminer, og hjælper derfor til en sund, varieret kost. Det høje indhold af kostfibre gør at fuldkornsprodukter mætter mere end andre kornprodukter – så du spiser mindre. Spis gerne brød, for det begrænser fedtindholdet i din kost, men  undgå det lyse brød.
7. Sæt blomster på spisebordet

Det lyder lidt fjollet, men madens duft kan øge appetitten kraftigt. Hvis du spiser i selskab med duftindtryk, der ikke har noget med maden at gøre, vil du have nemmere ved at stoppe, når du faktisk er mæt.

8. Køb ind – men ikke på tom mave

Det er godt med et fyldt køleskab – det sikrer, at du kan spise sundt, varieret og regelmæssigt, gerne små portioner 5-6 gange om dagen. Men hvis du køber ind når du er sulten, er du mere tilbøjelig til at fylde indkøbskurven med varer med masser af salt, fedt og sukker. Spis fx et stykke frugt inden du handler.

9. Vær ikke bange for kartofler

Kartoflen har fået dårlig PR de seneste år, men den er altså stadig ret sund. Og den har den fordel at være blandt de allermest mættende fødevarer målt pr. kalorie, så Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser kartofler, hvis du vil “opnå størst mæthed for færrest kalorier”.
10. Giv slip på “ren tallerken”-syndromet

Får du dårlig samvittighed over at smide mad ud? Det er heller ikke godt. Men løsningen er ikke at spise op, løsningen er at lave mindre mad næste gang. For skaden er sket – hvis du har lavet for meget mad, så har du lavet for meget mad, så enkelt er det.

 

Har du fået blod på tanden nu, så læs yderligere her:

Skriv et svar